Рикардиньо спря кошмарната серия на Левски с пълни трибуни в Пазарджик

БГ ФутболТОП НОВИНИ

След точно 148 дни отборът на Левски отново записа победа в efbet Лига. „Сините“ надиграха Хебър Пазарджик с 2:0 в 22-ия ден от първенството и прекъснаха най-лошата и черна серия в историята си от 11 поредни мача без успех в шампионата. Новият нападател на 26-кратните шампиони Рикардиньо (18,73) се отпусна и вкара и двата гола за радост на многобройните сини фенове по трибуните, разваляйки празненствата на местните запалянковци, които за първи път от две десетилетия насам изпълниха стадион „Георги Бенковски“.

Когато за последен път тези два отбора се срещнаха във вътрешния елит в Пазарджик през 2001 г., на стадиона имаше 10 000 фенове. Резултатът тогава беше същият, а треньорът Станимир Стоилов и помощникът му Димитър Телкийски бяха сред играчите на терена.

Отборът на Мъри нямаше победа, след като на 8 октомври победи Ботев (Пловдив) с 1:0, след което последва серия от осем равенства и три поражения в първенството, между които отборът отпадна от турнира за Купата на България.

С днешния девети успех от 22 мача Левски се изравни със Славия, като и двата отбора са в борбата за челната шестица с по 35 точки. Отборът на Хебър пък остана на 14-о място с 16 точки, след като не отбеляза нито едно попадение във вратата на гостите.

Треньорът на домакините Владимир Манчев, който търсеше историческа победа над Левски след успеха с 1:0 над Славия при Александър Шаламанов, направи три промени. Октай Хамдиев и Роберт Мазан замениха отстранените Венсан Марсел и Георги Вълчев, а Арсенио Валпорт отстъпи мястото си на Анте Живкович. Под рамката застана капитанът Петър Дебърлиев, а в защита бяха Мартин Михайлов, Архан Исуф, Осира Корнел и Камен Ханджиев. Алекс Серано, Роберт Мазан и Богомил Божурин бяха полузащитниците, а Георги Туртов, Хамдиев, който преди мача получи наградата за 100-ото си участие за клуба, и Живкович съставиха нападателната тройка.

Треньорът на сините Станимир Стоилов направи само една промяна в сравнение с равенството 0:0 с Лудогорец, което се състоя преди няколко дни на стадион „Георги Аспарухов“. Илиян Стефанов замени наказаният Ивелин Попов. Капитан на отбора стана Пламен Андреев, а в състава бяха Джереми Петрис, Сонко Сундберг, Хосе Кордоба и Цунами, които пропуснаха вчерашната тренировка. Андриан Краев, който се завърна в Пазарджик за първи път след преминаването си на Герена, и Филип Кръстев бяха опорни полузащитници, а Велтон, Роналдо и Стефанов помагаха на Рикардиньо.

Гостите овладяха инициативата от самото начало на мача, като Мазар и Владо Манчев получиха жълти картони. В 11-ата минута остър удар на Цунами от левия фланг към центъра не успя да попадне в празната врата на Рикардиньо. По-активната игра на столичани продължи, като в 18-ата минута Левски поведе в резултата. Играчите на Стоилов отнеха топката от защитата на Хебър, а Кръстев светкавично изведе бразилеца на ударна позиция, който се хвърли и нанесе плътен удар в далечния ъгъл, за да отбележи дебютния си гол за клуба. Деветката на „сините“ избухна от радост, докато отиваше да празнува пред препълнения сектор от гостуващи фенове.

Това беше първият гол в мача за „сините“ през 2023 г., които са отбелязали само един гол от дузпа в три мача в лигата досега – дело на Асен Чандъров в Благоевград.

Две минути след гола Рикардиньо пропусна страхотен шанс да удвои резултата. Бразилецът беше оставен сам в наказателното поле, но направи слаб удар с глава, който не успя да затрудни Дебърлиев. В 26-ата минута той отново нанесе удар със злощастен удар с левия крак над вратата.

В 29-ата минута Деберлиев трябваше да се намесва след плътен удар от границата на наказателното поле на Уелтън, а секунди по-рано и двата щаба имаха претенции към съдията Георги Хинчев, който първо не зачете фаул на сините срещу Роналдо на границата на наказателното поле, а домакините на свой ред искаха дузпа при последвалата атака, но такава нямаше и затова VAR не се намеси. В 39-ата минута Рикардиньо отново не успя да пресече остър удар на Цунами от центъра и пропусна, удвоявайки резултата.

Дебърлиев спаси зелените в 43-ата минута, когато сам парира силен удар на Уелтън от близка дистанция. На почивката Манчев замени Туртов с Марк Емилио Папазов и гостите значително намалиха темпото, като домакините често се озоваваха в половината на Левски, но без да създават опасности.

В 53-ата минута Кръстев не уцели целта, а в 55-ата минута Дебърлиев направи отлично спасяване, за да предотврати втори гол.

При един корнер топката попадна в Сундберг, който стреля силно от 3-4 метра, но стражът Деберлиев спаси с отличен рефлекс. В 60-ата минута Илиян Стефанов също опита да вкара с глава, но вратарят на Пазарджик нямаше проблеми. Малко след това вратарят отново улови без проблеми удар на Стефанов.

В 75-ата минута Сундберг предприе нестандартен опит, опитвайки се да стреля от 60 метра, когато видя, че Дебърлиев води. Стражът обаче изби топката в корнер с последни усилия и попречи на защитника да вкара един от най-красивите голове през последните години в родния елит.

Последното ново попълнение на „сините“ Джавад Ел Джемели също се появи в игра на мястото на Уелтън. Столичният тим се опита да вкара трети гол, нещо, което не беше правил в лигата от първия мач срещу зелените от Пазарджик, когато спечели с 4:0 в Гьорен през август.

Левски не успя да увеличи преднината си в последните минути, но записа първия си успех за годината, който дойде от четвърти опит. Отборът на Стоилов напълно заслужи победата, демонстрирайки, че е много по-добър отбор от новаците, които се бориха, но предвид липсата на класа и многобройните си проблеми не успяха да затруднят гостите.

„Сините“ поздравиха своите верни фенове, които днес отново бяха с тях, и сега се надяват, че любимците им ще започнат да събират точки след безумните загуби през последните няколко месеца и са на 19 точки от първото място и на десет от третото, заемано от ЦСКА София и ЦСКА 1948.

През следващия уикенд на стадион „Герена“ Левски ще се стреми да вземе първата си победа за годината пред собствена публика срещу Ботев (Враца), който е взел седем точки в първите си четири мача за календарната година. От друга страна, Хебър ще изиграе един от най-важните мачове в борбата за оцеляване навън срещу прекия си конкурент Пирин (Благоевград).

ХЕБЪР 0:2 ЛЕВСКИ
0:1 Рикардиньо (18)
0:2 Рикардиньо (73)

ХЕБЪР: Петър Дебърлиев, Мартин Михайлов, Архан Исуф, Осира Корнел, Богомил Божуркин, Камен Хаджиев, Роберт Мазан, Алекс Гарсия, Георги Туртов, Октай Хамдиев, Анте Живкович

ЛЕВСКИ: Пламен Андреев, Джереми Петрис, Сонко Сундберг, Хосе Кордоба, Цунами, Филип Кръстев, Андриан Краев, Велтон, Роналдо, Илиян Стефанов, Рикардиньо

 

Тагове: Левски София, Подбрани новини

Други Горещи Новини

Пирин нокаутира Лудогорец и направи горчив дебют за Тодор Неделев
Ливърпул унижи Манчестър Юнайтед с историческа победа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed