Челси побеждава Борусия Дортмунд след изпълнение на дузпи и достига до четвъртфиналите

Световен ФутболТОП НОВИНИ

Челси победи Борусия Дортмунд с 2:0 в преиграването на полуфинала на Шампионската лига, за да премине в следващия етап на турнира. Рахим Стърлинг откри резултата за домакините в 43-ата минута. Кай Хавертц пък вкара в 53-ата минута от дузпа, която първо пропусна, но след това беше отсъдена за предварително влизане в наказателното поле на Дортмунд. „Сините от Лондон“ загубиха първия мач с 0:1 след гол на Карим Адейеми, но днес успяха да намалят разликата.

Заради късното пристигане на гостите на стадиона началото на мача се забави с 10 минути. Възпитаниците на Греъм Потър хвърлиха всичко от себе си, за да продължат напред в турнира, който е единственият им шанс да постигнат нещо значимо през този сезон. От началото на годината лондончани играят изключително колебливо, но през уикенда прекъснаха негативната си серия с успех срещу Лийдс, което даде увереност на играчите преди днешната среща.

Челси разчитат на добрата си игра в защита на „Стамфорд Бридж“, тъй като отборът вече има 5 сухи мрежи в последните си 7 мача). Не е за пренебрегване и фактът, че в 5 от предишните си 8 случая, когато са загубили първия си мач навън, „сините“ са успели да продължат напред в ШЛ.

Греъм Потър отново е загубил услугите на половин дузина ключови играчи. Едуард Менди, Тиаго Силва, Н’Голо Канте, Сезар Аспиликуета и Армандо Броя получиха сериозни контузии. Мейсън Маунт пък беше наказан и не игра. Мениджърът на сините от Лондон избра схема с трима централни защитници: Уесли Фофана, Калиду Кулибали и Марк Кукурея. Рийс Джеймс играеше като десен защитник, а Бен Чилуел започна на другия фланг. Енцо Фернандес и Матео Ковачич си правеха компания в средата на терена. В предни позиции играха Кай Хаверц, Жоао Феликс и Рахим Стърлинг.

Борусия Дортмунд беше един от отборите в най-добра форма в Европа, тъй като преди мача отборът беше спечелил 10 поредни победи във всички състезания след паузата за Световното първенство през 2022 г., но тази серия беше прекъсната днес.

Борусия запази и други традиции, които за съжаление на техните фенове са негативни. Отборът отново не успя да стигне до четвъртфиналите на Шампионската лига, като го е правил само веднъж от 2017 г. насам. Отборът не е печелил и двата си мача в елиминационните кръгове на турнира от сезон 1996/97 г., а освен това има шест поредни загуби в европейските турнири в Лондон. Кадровите проблеми на Борусия бяха значителни – контузени бяха Юсуф Мукоко и голмайсторът на първия мач Адейеми, както и отстраненият от игра десен бек Джулиан Риърсън. Основното главоболие за Един Терзич обаче беше контузията на титулярния вратар Грегор Кобел, а Александър Майер отсъстваше от състава днес. Емре Кан бе изтеглен назад, а в средата на терена действаха английските таланти Джуд Белингъм и Салих Йозкан. В атака се появиха Джулиан Брънт, Себастиан Алер и Марко Ройс.

Кадровите проблеми на Борусия не бяха малко: Юсуф Мукоко и първият вратар в мача Адейеми бяха контузени, а десният бек Джулиан Риърсън изтърпяваше наказание. Основното главоболие за Един Терзич обаче беше контузията на титулярния вратар Грегор Кобел, а Александър Майер беше в рамката днес. Емре Кан бе изтеглен назад, а в средата на терена действаха големите таланти на Англия Джуд Белингъм и Салих Йозкан. В атака се появиха Джулиан Брънт, Себастиан Алер и Марко Ройс.

Мачът започна неприятно за гостите, тъй като Джулиан Брънт получи контузия и трябваше да бъде заменен от Джовани Рейна още в 5-ата минута. След минута Жоао Феликс напредна добре и стреля опасно, но ударът му беше изчистен от Алекс Майер в корнер. Скоро последва нов пропуск на Челси, когато Кай Хаверц бе добре подготвен, но стреля неточно. Първият добър шанс за гостите дойде в 17-ата минута, когато Марко Ройс стреля опасно от свободен удар, но Кепа изчисти топката в корнер. В 28-ата минута се откри най-чистата възможност в мача до момента. След опасен пас пред вратата на Дортмунд Кая Хаверц получи топката и веднага стреля, но ударът му попадна в страничната мрежа на Александър Майер. Пет минути по-късно Матео Ковачич опита да стреля от далечна дистанция, но ударът му беше неточен.

Кай Хаверц продължи да бъде най-активният играч на домакините и в 37-ата минута неговият гол беше отменен заради нарушение на Стърлинг. Последваха добри минути за Челси, които натиснаха своя съперник. Три минути по-късно Жоао Феликс имаше добра възможност да отбележи, когато след неразбирателство в защитата на Дортмунд стреля от близка дистанция, но Майер изчисти топката. Това продължи до 43-ата минута, когато Рахим Стърлинг откри резултата за домакините. Бен Чилуел направи пас, топката попадна в крилото на Челси, който първоначално нямаше много късмет с топката, но след това с малко късмет залъга защитник на домакините и с безпощаден удар с десния крак направи резултата 1:0.

Второто полувреме започна с опасна атака на Челси, при която Бен Чилуел подаде в центъра на терена и топката попадна в ръката на Мариус Волф в наказателното поле на гостите. Първоначално съдията Дани Макелали не видя нищо нередно, но след консултация с VAR отсъди 11-метров наказателен удар. Кай Хаверц застана зад топката, но пропусна от бялата точка, като отново удари напречната греда. Радостта на гостите обаче беше кратка, тъй като след нова намеса на VAR дузпата беше отменена, защото играчите на Борусия бяха навлезли по-рано в наказателното поле. При новото изпълнение Хаверц не сгреши и направи резултата 2:0 в полза на Челси.

След втория гол Дортмунд се активизира. В 55-ата минута опасен удар на Джовани Рейна беше блокиран, а три минути след схватката Джуд Белингъм беше близо до това да намали резултата, но стреля неточно от близка дистанция в Кепа. Един Терзич реши да направи смяна и в 64-ата минута пусна Джейми Байнов-Гитънс на мястото на Салих Озкан. Добрата игра на Борусия продължи веднага след това, когато опасен удар на Мариус Волф беше изчистен от Кепа.

Дортмунд продължи да натиска и опасен удар на Зюле в 73-ата минута мина покрай вратата на Кепа. Челси от своя страна отговори със светкавична контраатака, при която резервата Конър Галахър нанесе удар, но голът му беше отменен заради прекрасна атака на Стърлинг. Германците се опитаха да упражнят натиск и минута преди края Белингъм нанесе удар с глава след подаване на Мариус Волф, но ударът беше неточен. В края на мача се стигна до сбиване между двата отбора, като Дани Макелали показа няколко жълти картона на провинилите се играчи. В последните секунди на мача Мариус Волф нанесе отчаян удар, но той бе уловен от Кепа.

По този начин Челси елиминира дефицита от първия мач срещу Борусия Дортмунд и унищожи съперника си, а мениджърът Греъм Потър стана първият английски треньор, извел Челси до победа в мач от елиминациите на Шампионската лига. Той също така стана едва вторият английски треньор, който отстранява съперник във фазата на директните елиминации в Шампионската лига, като първият беше Хари Редкнап.

ЧЕЛСИ: Кепа; Фофана, Кулибали, Кукурея; Джеймс, Ковачич, Фернандес, Чилуел; Стърлинг, Хаверц, Жоао Феликс.

Дортмунд: Майер; Волф, Зюле, Шлотербек, Герейро; Емре Кан; Брунт, Белингъм, Озджан, Ройс; Алер.

 

Тагове: Борусия Дортмунд, Подбрани новини, Челси, Шампионска лига

Други Горещи Новини

Тежка тактическа битка извежда Милан напред в Шампионската лига, а Тотнъм отново се проваля
Официално: Христо Стоичков вече не е акционер в ЦСКА – София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed