Разгневени „лъвове“ премазаха португалците

БаскетболТОП НОВИНИ

Младежкият национален отбор на България до 18 години изигра най-силния си мач на Европейското първенство в Дивизия Б, побеждавайки домакините от Португалия с 85:59 (17:16, 22:16, 22:14, 24:13) в третия мач от груповата фаза на състезанието. По този начин тимът на Асен Николов си върна увереността след болезненото поражение с една точка от Белгия преди по-малко от 24 часа.

Така „лъвовете“ временно заемат първата линия в класирането на група D с баланс от 2 успеха и 1 поражение, докато португалците остават на последното пето място с актив от 0:2. Българският отбор приключва участието си в групата във вторник от 17:30 ч., когато ще се изправи и срещу непобедения отбор на Латвия (2-0).

Българският тим водеше през целия мач, като само първата четвърт беше равностойна, а след това нашите имаха само точка преднина – 17:16. През вторите 10 минути обаче България U18 показа повече воля и борбеност и след успешни акции на Стефан Михайлов и Момчил Кадиев заслужено получи двуцифрена преднина – 32:21. В самия край на първото полувреме обаче домакините успяха да отговорят с удар за удар и намалиха изоставането си до три точки, но „лъвовете“ възвърнаха увереността си и завършиха периода с добра серия при резултат 39:32 в тяхна полза на почивката.

Третата част се оказа решаващ за крайния резултат и за щастие българите, които разчитаха на силни далечни удари, успяха да задържат съперника си на разстояние. След две поредни тройки на Максим Бочев дистанцията отново се увеличи до 13 точки, а в последните секунди на периода Джереми Колев увеличи разликата до 15 точки при резултат 61:46 в полза на подопечните на Асен Николов. В началото на последния период дойде ред на Александър Гавалюгов да покаже на какво е способен – балканският юноша вкара 13 точки в четвъртината, колкото целият португалски национален отбор в този период.

В крайна сметка Гавалюгов отбеляза точно 30 точки, към които добави и 4 асистенции. Стефан Михайлов беше безупречен от зоната за три точки с 15 точки и 5 борби при 4/4 далечни стрелби, а клубните му съотборници Максим Бочев (5 борби) и Момчил Кадиев вкараха по 11 точки за българския отбор.

Португалецът Рубен Прей се отличи с дабъл-дабъл от 21 точки и 16 борби. Нейтън Нороня вкара 11 точки, а Педро Сантос се отчете с 10 точки и 9 борби.

Тагове: Младежкият национален отбор на България

Други Горещи Новини

България U21 загуби от Италия – в очакване на класиране за Еврофутбол 2024
Един от шефовете на Зенит потвърди сделка за фурорен трансфер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed