Станимир Стоилов заяви: Няма да продължа да работя за Левски

БГ ФутболТОП НОВИНИ

Станимир Стоилов обяви напускането си на Левски пред медиите след мача между сините и Локомотив София. На специална пресконференция Мъри подробно описа причините за напускането си, като разкри и отношенията, които е изградил с всички в клуба.

„Не, няма да продължа да работя. Притеснен съм от начина, по който работи ръководството, и от решенията, които са взети“, започна Стоилов.

Отчитам дейността на футболния клуб в три направления. В името на любовта към феновете мога да му дам оценка 6+. Втората област е финансовата страна. Тук лесно можем да видим резултата. Около 18 милиона приходи и около 12 милиона разходи. Около 5-6 милиона печалба. Така че оценката ми е отлична. Третата област е игровият аспект. След толкова много години чакане, когато нямахме трофей, успяхме да се сдобием с такъв. Получихме победа, напълно заслужена. Имахме и негативна серия срещу ЦСКА, а сега спечелихме два пъти и два пъти завършихме наравно. В мачовете срещу Лудогорец също имахме предимство в някои срещи. Имаше мачове, в които Лудогорец беше по-добър, но ние доста пъти играхме равностойно или по-добре. Имахме една знаменита европейска вечер. Имаше една негативна серия, но това вероятно се дължи на липсата на усмивка от страна на старши треньора. Бих му поставил оценка 4 – 4+.“

„Мисля, че собственикът трябваше да се намеси много по-рано. Не виждам причина да уволнявам старши треньора след толкова успешна година. Дори само поради причината, че представителят на феновете похвали изпълнителния треньор. Днес се обадих на спонсора и обявих, че напускам от уважение. Спонсорът ми предложи да остана до лятото. Казах му: „Ще трябва да ми предложите тригодишен договор“. Той ми отговори, че не знае какъв е договорът ми, а аз му казах, че, разбира се, се шегувам, но ситуацията беше неловка.“

„Това, което заварих, когато влязох, не беше много приятно. Лично аз смятам, че решението за отстраняване на изпълнителния директор и за невземане на позиция по скандалите между спонсора и Ивков – Сираков е взето под натиск от страна на спонсора. Въпреки че той твърди, че не го е направил и е поел цялата отговорност, което според мен е така, моето мнение и усещане е, че той взе това решение под натиск. Трябваше да се намеси по-рано и да уреди нещата, той явно не иска да работим заедно.

Проблемите не могат да се решат с бездействие, оттук нататък се надявам, че те ще бъдат решени. Ако бях в друг отбор, нямаше да ме интересува кой и как управлява. Но това е моят клуб, клубът, който дойдох да спася. Тогава бяхме сами, всички ни гледаха, всички се чудеха дали ще се справим и очакваха да се провалим. Но аз никога не съм се страхувал от провал. Не мога да предвидя какво ще се случи.

Очаквам спонсорските пари да постъпват още повече. Парите са средство за решаване на проблеми, но не ги решават. Да се надяваме, че няма да затънем в проблеми, защото през цялата година поддържахме финансова дисциплина.

Вече мисля, че ме познават като характер и поведение. Нека ме обвинят, никога не съм се страхувал да казвам истината, когато става въпрос за Левски. Когато си тръгнах за последен път, неслучайно казах, че са ми отрязали пръстите един по един.

Отношенията не бяха прекъснати в чисто работен смисъл. Това е моята истина и аз съм привързан към нея. Ако Ивков беше откраднал нещо, или го беше скрил, или беше изневерил, щях да съм първият, който щеше да го убие с камъни. Не мога да търпя, защото обичам Левски повече.

А понякога ме обиждат, като се връщат на Герена, без да гледат истината. По-добре е да ме нарекат предател с истината, отколкото предател, който прикрива правителството. Прекарах 13 години в бягство от едно безбожно правителство. Предлагаха ми пари и обещания. Не знам колко години ще чакам, ще се върна, когато правителството ми хареса и ме покани. Обикновено, ако не ми харесва правителството, преговорите приключват бързо. Това са неща, които не зависят от мен.

Платеният персонал е тук, за да говорим, когато работим. Ние сме тук, за да защитаваме клуба. Във финансово отношение винаги сме били честни с Левски. Левски ме създаде и ми подаде ръка, аз дължа на Левски преди всичко. Напускането на Левски ми струваше много пари, които бяха в сметката ми и чакаха да бъдат преведени, но аз давам тези финанси и те ще останат в клуба. Моите пари и бюджета на клуба винаги съм ги изкарвал. Няма клуб, за който да съм работил и в който да съм го оставил в неизгодна позиция.

Ние поръчваме музика в дансинга, Левски е друг клуб и не можеш да я поръчаш тук. Не можеш да поръчваш музика във футбола, ако не го разбираш. Затова не искам да се хвърлят камъни по мен, защото тази любов ще се превърне в негативизъм. Аз дойдох с моята идея и никой не е успял да ме опровергае. Клубът е на добро ниво и може да върви нагоре. Тези играчи могат да поддържат високо ниво. Ние трябва да се борим за титлата.

Сираков е взел решение под натиск, който не е могъл да понесе. Той ми каза, че не го е направил, но аз го познавам. Между него и Ивков не е имало големи проблеми, които да не могат да бъдат решени. Благодарен съм им, че помагат и дават пари, но никъде не участват в управлението. Футболният бизнес не е за всеки. Един от хората в ръководството отиде да гледа мача с Локомотив (София) в „Надежда“, а той беше на „Васил Левски“.

 

Не искам да има отлив на фенове. Отговорни хора ще отговарят за спортната форма. Не разбирах от корпоративни отношения. Подкрепям управлението на главния изпълнителен директор, спортния директор и, разбира се, на собственика. Мисля, че в корпоративните отношения те идват да управляват чужди служители и се получава прикриване. Пепи Ганев беше представител на феновете, той имаше достъп до всичко, така че всичко беше открито за хората. Той е присъствал на някои от скандалите. Ако е трябвало да бъде сменен Ганев, на негово място е трябвало да бъде поставен някой друг, който е близък до феновете. Решенията на терена трябва да се вземат от спортно-техническия щаб, а в клуба – от ръководството. Ако искат да вземат целия клуб и да го управляват и да ни казват какво да подписваме, няма да има милост. Никога не сме казвали, че не искаме да имаме спонсор. Искаме чисти взаимоотношения и винаги имаме предвид най-добрите интереси на клуба.

Много хора ми се сърдят, защото не съм направил компромис. В името на Левски не съм го направил. Бил съм щастлив работник в Левски. Ние сме царе, за да разваляме това, което работи. Поставил съм се в този състав. И в предишния период не можах да спра срива на отбора, който стигна до Шампионската лига. Нямаше да мога да го гледам, ако не бях казал истината. Имам добри отношения със Сираков. Бяхме в пълен синхрон от спортно-техническа гледна точка, но сега се разминаваме по тези въпроси“, каза Стоилов.

Тагове: Левски София, Наско Сираков, Подбрани новини

Други Горещи Новини

Лудогорец победи Ботев (Враца) с рекорден резултат
Мъри остави Левски с победа, а Сектор Б се нахвърли върху Наско Сираков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed