Сашо Ангелов с откровена изповед след раздялата с Добруджа

БГ ФутболТОП НОВИНИ

По-рано през деня бе съобщено, че Сашо Ангелов и Добруджа се разделят въпреки положителните резултати на жълто-зелените след назначаването на бившия национал. sportn.net се свърза с наставника, който се съгласи да даде своето мнение:

– Как се стигна до раздялата ви с Добруджа?
– В неделя вечерта, тоест вчера, ми казаха, че президентът на клуба е бил притиснат, грубо казано, да ме отстрани. Не знам защо, никой нищо не ми е обяснил. След това много мислих. Преглеждах в главата си досегашните мачове с Добруджа. Смея да твърдя, че през последните десет години никой друг не е постигал такива резултати с този отбор – в десет мача спечелихме 16 точки. Когато поех ръководството на Добруджа, бяхме на последно място в класирането, а сега сме на 11-о място. Всички уж бяха доволни от това, което правим, а на мен изведнъж ми светна, че президентът е подложен на натиск.

– Кой оказа натиск върху него и защо според вас?
– Преди всичко искам да кажа, че винаги съм бил точен и ясен. За работния процес, за обучението, за всичко. Ако някой се оплаква от натовареност, мисля, че това е често срещан проблем в българския футбол. Онзи ден попаднах на един цитат на Лечков, който съвсем правилно каза, че ни липсва динамика. Това си пролича в мача срещу Унгария. Дори и да си много добър технически, ако нямаш темпо, нищо не се получава. След 2000 г. футболът се превърна предимно в лекоатлетическа дисциплина, трябва да знаете това. От друга страна, в някои мачове нямахме късмет, включително и в този срещу Дунав. Имахме чисто положение, което момчето трябваше да реализира, но когато имахме празна врата, не насочихме топката достатъчно далеч към вратата и защитникът я изчисти от линията. Това се случва, трябваше да се случи. Но нека бъдем честни – никога не ми омръзва! Тренирам всеки ден, не пия, водя здравословен начин на живот. Показвам на момчетата, че мога да отслабна на тази възраст, така че и те могат. Психически също съм стабилен – през годините съм видял много идиотизъм. Когато работата не е свършена както трябва, това играе роля. Футболистите трябва да имат манталитет на победители – винаги съм искал те да са „чудаци“ на терена и добри хора в живота. Работа и постоянство!

– Уредено ли е всичко между вас и ръководството на клуба във финансово отношение?
– Във финансово отношение всичко ще бъде решено, сигурен съм в това. Президентът току-що е взел решението си и аз не мога да направя нищо по въпроса, няма как да отида и да моля или убеждавам да остана. Нямам извинения и никой не е поискал от мен обяснение. Исках да запазя отбора, пожелавам на момчетата късмет! Когато поех ръководството на Добруджа, целта ми беше да го спася. Бях буфер между „земеделските милионери“ – единият казваше нещо, другият казваше нещо срещу някого и т.н. Трябваше да се обединим. Въпреки това успяхме. Добрич е добър град, аз също бях футболист там, преди да замина за Малта, но не ми харесваше отношението на управниците. В един вестник прочетох някакви подигравки за Валериу. Казваше им положителни неща, Жозе Моуриньо поздравяваше отбора, а те се смееха на написаното от него. Валериу е израснал в Италия, нормално е правописът му да не е много добър. Но, повтарям, Моуриньо говореше за града и за Добруджа и те се смееха, кметът нямаше отношение. Младото поколение изобщо не се интересува от такива неща. И те трябва да си лягат и да стават с футбол, да се лишават от възможността да станат още по-добри, а не да се хващат за две запетайки. Валерий се опита да им го обясни, той е виждал футбол на най-високо ниво.

– Какво казахте на президента в края на срещата?
– Той ми каза да се разделим по цивилизован начин. И, представете си, предложи на Валерий да остане в клуба и ми каза, че съм болен от нещо. Била съм болна? Това е нормално! Да не говорим за това, че точно днес Валериу е погребал баща си… Къде си?! Много неща не са наред. В нашия футбол наистина трябва да обърнем внимание на училищата. Ще ни трябват десет години, за да изкореним този манталитет! Той се предава от родителите на децата. Ядосан съм. Вече имах подобен опит – в Габрово ме уволниха, след като ги спасих, като изведох отбора от 0 точки. След това се опитаха да ме задължат да не казвам нищо. Това е голям проблем – дайте да издухаме праха под килима. Дори и да съм бил груб на тренировките, то е било, за да израснат играчите. Ние сме най-младият отбор в Б група. Както казах и преди, не можеш да го направиш без динамика. Скандинавците правят топката квадратна, но имат спокойствие и динамика. Ето защо смятам, че ще ни трябват поне десет години, за да постигнем резултат. Скоро ще станат 20 години, откакто не сме се класирали за голямо първенство“. Венци Стефанов заяви, че след две години, ако направим правилно школите и българите започнат да идват, ще имаме резултат. Аз казвам, че едва на петата година ще има проблясък. В Горна Оряховица дойдоха едни хора, които искат да управляват. Накараха ме да дам един мач за Купата на България. На полувремето. Казах им да си гледат работата. Това беше през 2015 година.

– Какво ще кажете в заключение?
– Ако решат да ме освободят, няма да отида да се моля. Слънцето винаги ще изгрява. Това е чистата истина! Обичам истинските хора, честните хора. Знам, че истината боли. Веднъж започнах от нищото – две години работих в Елена без пари, за да видя дали работата ще ми допадне. Не искам да повдигам темата за съдиите. Питаш го защо е свирил по начина, по който е свирил, а той ти отговаря, че това е било начинът, по който е съдийствал. След това, когато нашите играчи отидат в Европа и се сблъскат с друга форма на съдийство, нямат късмет. Защото са свикнали с него в нашата страна. Това е положението. Те създават нова държава и ние не можем да ги победим във футбола.

Тагове: Подбрани новини, Сашо Ангелов

Други Горещи Новини

Пропуските на Челси ги лишиха от победа над Ливърпул
Драма в „Надежда“! Локо (София) празнува победата в последната секунда, за да се класира на полуфиналите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed