Реал Мадрид унизи Барселона с резултат 4:0 на стадион ‘Камп Ноу’

Световен ФутболТОП НОВИНИ

Реал Мадрид постигна една от най-запомнящите се победи в дербито срещу Барселона. Кралският клуб разгроми историческия си съперник с 4:0 на „Камп Ноу“ в полуфинал-реванш за Купата на краля и ще спори за трофея с Осасуна. Карим Бензема завърши хеттрика си през второто полувреме, а Винисиус Жуниор вкара първия гол за „белите“ в 45-ата минута. Барса влезе в мача като фаворит заради преднината си от един гол след мача на „Сантяго Бернабеу“, но днес плановете на каталунците се провалиха.

Първото полувреме беше равностойно, но в самия край Винисиус вкара топката във вратата на Барса след светкавична контраатака. В началото на второто полувреме Бензема удвои преднината и домакините се разпиляха. Френският нападател на Реал Мадрид вкара от дузпа в 58-ата минута, а в 80-ата минута оформи своя хеттрик.

За първи път през XXI век Реал Мадрид победи Барселона с разлика от поне четири гола. Предишният подобен успех на „кралете“ е на 7 януари 1995 г. – 5:0 с хеттрик на Иван Заморано. При гостуванията си мадридчани не са постигали толкова убедителна победа от 1963 г., когато се наложиха с 5:1. Това е и последният път, когато играч на „белите“ вкарва хеттрик на „Камп Ноу“. Това направи легендата Ференц Пушкаш.

Това беше петото и последно Ел Класико за сезона. В предишните четири Барса беше спечелила три поредни победи, включително победата с 2:1 на „Камп Ноу“ само две седмици по-рано, когато почти си беше гарантирала титлата в Ла Лига. Реал загуби от каталунците и във финала за Суперкупата на Испания, но днес спря „блаугранас“ в стремежа им да триумфират у дома.

„Лос бланкос“ не са играли на финал за Купата на краля от 2014 г., когато победиха Барселона в спор за трофея. Оттогава насам „лос кулегос“ са достигали до финала на състезанието още шест пъти. Каталунците са печелили трофея рекордните 31 пъти, за последно през 2021 г., след като победиха Атлетик Билбао с 4:0.

Старши треньорът на домакините Хави Ернандес направи пет промени в сравнение с победата с 4:0 над Елче през уикенда. Серхио Бускетс се завърна в средата на терена, за да прави компания на Франк Кеси и Серхи Роберто. Алехандро Балде бе обявен за ляв защитник, Жул Кунде бе отдясно в защитата, а Роналд Араухо и Маркос Алонсо – в централната двойка. Роберт Левандовски, Рафиня и Гави излязоха напред, докато Феран Торес и Ансу Фати останаха на пейката.

В състава от 11 души на Карло Анчелоти нямаше изненади. Карим Бензема водеше атаката и беше подпомаган по двата фланга от Винисиус Жуниор и Родриго. Лука Модрич, Тони Кроос и Федерико Валверде съставляваха триото централни защитници, а Давид Алаба, който за последно влезе като резерва в полуфиналния реванш от Шампионската лига срещу Ливърпул, се появи като централен защитник. Останалите защитници пред Тибо Куртоа бяха Даниел Карвахал, Едер Милитао и Едуардо Камаванга.

Барса наложи темпото от самото начало и можеше да поведе още във 2-ата минута след подаване на Балде от Гави, но Рафиня изби удара на Камавунга. Секунди по-късно домакините отсъдиха дузпа. Гави направи пас и Алаба докосна топката с ръка, но съдията Хуан Мартинес Мунуера реши, че защитникът на Реал Мадрид не е действал умишлено. В 7-ата минута Камавинга получи сътресение на мозъка и изглеждаше, че ще поиска смяна, но французинът стисна зъби и остана на терена.

Барселона играеше енергично. Многоходовата атака на каталунците откри възможност пред Серхи Роберто, но ударът му беше блокиран. Полузащитникът закъсня със завръщането си и спря контраатака на Реал с фаул, за което получи жълт картон. Гостите отговориха с добър рейд на Родриго. Последва нисък пас към Винисиус, но той беше съборен от Араужо. Въпреки че Чави се ядоса на няколко съдийски решения в началото на мача, той трябваше да бъде успокоен от четвъртото длъжностно лице.

В 26-ата минута Гави и Винисиус влязоха в пререкание след фаул на испанеца, но Мунуера Мартинес бързо ги успокои, като им показа по един жълт картон. В 32-ата минута Балде отново проби по левия фланг и стреля в близкия ъгъл, но не успя да намери съотборник в наказателното поле. Повечето от атаките на Барса бяха от тази страна. В края на полувремето и двата отбора сякаш бяха загубили концентрация и допуснаха редица елементарни грешки.

В 45-ата минута добра комбинация на Барселона завърши с удар на Левандовски, но Куртоа спаси. Реал веднага предприе контраатака. В центъра на атаката Винисиус беше почти през целия терен и стреля след пас на Родриго. Кунде се опита да изчисти топката, но не успя да го направи и Бензема се появи, за да я вкара, след като тя беше преминала гол линията. Французинът беше записан като автор на удара, но след това Винисиус беше записан като автор на гола.

Реал започна второто полувреме с по-голяма увереност и бързо нанесе нов удар. Това стана в 50-ата минута, когато Модрич ловко използва пространството около наказателното поле, за да намери непокрития Бензема, който майсторски насочи топката в напречната греда. При този резултат Барселона нямаше друг избор, освен да търси гол. Рафиня опита диагонален удар, но той не попадна в целта. В 56-ата минута Араужо също нанесе удар от удобна позиция.

В 56-ата минута Винисиус фаулира в наказателното поле Кесие. Това се случи точно пред погледа на съдията, който веднага посочи бялата точка. Бензема не остави никакъв шанс на Марк-Андре тер Стеген и приближи Реал Мадрид още повече до финала. В следващите минути сините бяха много близо до четвърти гол, но Барса удържа. Чави потърси промяна, като въведе Ансу Фати на мястото на Кеси, виновника за дузпата, и съставът на домакините стана още по-атакуващ. Ерик Гарсия и Феран Торес също влязоха в игра на мястото на Маркос Алонсо и Рафиня.

Въпреки смените хаосът в играта на Барселона продължи. В 77-ата минута Бензема беше „забравен“ в близост до наказателното поле и стреля необезпокояван, но над вратата. Секунди по-късно резервата Марко Асенсио принуди Тер Стеген да спаси Барса от четвърти гол. Следващата грешка на каталунците обаче беше наказана. Винисиус Жуниор подаде топката на Бензема, който елегантно я прокара над Тер Стеген за своя хеттрик.

Последните минути на мача бяха много нервни и беше цяло чудо, че срещата завърши без червени картони. В края на седмицата Реал Мадрид се изправя срещу Виляреал в следващия кръг на Ла Лига, докато Барселона има каталунско дерби срещу Жирона.

Барселона 0-4 Реал Мадрид

Тагове: Барселона, Лионел Меси, Подбрани новини, Реал Мадрид

Други Горещи Новини

Гол от дузпа в 117-ата минута превръща ЦСКА 1948 в последния полуфиналист за Купата
Провокации и крошета: ето защо имаше три червени картона в италианското дерби

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed