Министър Весела Лечева на среща с президента на ITF

Тенис

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева се срещна с президента на Международната федерация по тенис Дейвид Хагърти.

Хагърти, който е президент на ITF от 2015 г., е в София по покана на ръководството на Българската федерация по тенис. Той е член на Международния олимпийски комитет (МОК), на борда на директорите на Женската тенис асоциация (WTA) и на Международната тенис зала на славата (ITHF).

„Голяма чест е за член на МОК да покаже голямо доверие не само в българския спорт, но и в развитието на българския тенис. Тенисът е един от най-атрактивните спортове, които могат да дадат на тийнейджърите възможност да поемат активна роля и да запълнят свободното си време със спорт“, каза Весела Лечева.

По време на срещата с Весела Лечева президентът на ITF спомена големия успех на нашия отбор по тенис, който спечели място в първата световна група за Купа „Дейвис“.

Весела Лечева и Дейвид Хагърти коментираха и възможността Националният тенис център (НТЦ) да стане част от регионалните тенис центрове на ITF. Идеята е той да се превърне в място, където се събират не само националните ни отбори, но и където се обучават треньори и специалисти.

„Благодаря ви за възможността да поговорим за спорта в България и за това как Международната федерация по тенис може да подкрепи страхотната работа, която българската федерация върши с вашата подкрепа. Виждаме възможност да работим заедно с Министерството, Българската федерация, Националния тенис център и Международния тенис център, за да обучаваме тенисисти и треньори на високо ниво в София“, каза Хагърти.

Весела Лечева отбеляза също, че миналата година младите български тенисисти до 16 и 18 години са показали, че са сред най-добрите в света. Това е знак, че с тийнейджърите се работи правилно и те имат всички шансове един ден да станат част от световния елит.

„Радвам се, че федерацията се фокусира върху укрепването на масовия спорт. Колкото повече деца има в българските съдилища, толкова по-голям успех можем да очакваме“, каза тя.

Министерството на младежта и спорта финансира проекта „Тенисът – спорт за всички“. Целта му е да осигури начално спортно обучение и безплатни уроци по тенис за деца от 6 до 12 години, като привлече повечето от тях към системно обучение, участие в подготвителни спортни лагери, както и в национални първенства и международни турнири. За 2022 г. общият брой на децата, включени в програмата, е 840, като във всяка група ще се проведат най-малко 24 обучения между 1 май и 30 декември.

„Нашата мисия като министерство е да дадем на българските деца шанс и възможност да спортуват, а на най-талантливите да дадем шанс да покажат потенциала си през следващите години“, добави министърът на младежта и спорта.

Тагове: Весела Лечева, Министър, ММС

Други Горещи Новини

Григор Димитров изигра най-слабия си мач през 2023 г. и отпадна в Монте Карло

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed